Δείτε τι σημαίνουν «πρακτικά» οι νέες αλλαγές στα capital controls

Στην πλήρη άρση των περιορισμών για την ανάληψη μετρητών & την κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση με την αποστολή για δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ωστόσο, ενώ αυξάνεται το όριο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό ανά ταξίδι & ανά φυσικό πρόσωπο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρά ούτε σε πλήρη απελευθέρωση, ούτε σε αλλαγές στις τραπεζικές μεταφορές προς το εξωτερικό.
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν εν μέρει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, καθώς όπως φαίνεται το υπουργείο εκτιμά πως δεν υπάρχει πλέον κάποιος κίνδυνος μαζικών αναλήψεων εντός της χώρας, δεδομένων & των περιορισμών που υπάρχουν πλέον στις αγορές με μετρητά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο φαίνεται να εκτιμά ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να άρει πλήρως & τους περιορισμούς που αφορούν τις μεταφορές χρημάτων προς το εξωτερικό.
Όπως είναι προφανές, η χώρα απέχει ακόμη από την πλήρη επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική & μακροοικονομική σταθερότητα.
Τι σημαίνουν όμως πρακτικά αυτές οι αλλαγές. Ας τις δούμε μια-μια:  https://goo.gl/1mFjmP

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s